Tuesday, August 31, 2010

orang kampung

mungkin entry kali ini agak emosi.
sila jgn baca jika anda anda seorang yg beremosi..

org slalu cakap,'jage sket tingkah laku tuh,nnti org kg nampak cakap ape pulak'
pastu kalau hebat sket,risau tershow off sket,nnti org kg mengate..
kalau balik ngn bf ponn da jadik bualan org kg..
bergosip tak hengat walhal lagi bagus ade org mnghantar selamat sampai ke rumah drpada jadik ape2 di tgh jalan..itu cume pendapatku..tapi yg salah,tetap lah salah..itu aku mengaku..
tp ape ponn,hey aku ponn org kampung jugak.
lahir di kampung,mmbesar di kampung..
tak penah heran kau nak pakai mercedes brape series ponn aku tak kesah..
maybe kalau kau bawak kete kebal,aku akan mengate'wah hebat,nak tumpang buleh?'
tp sejak duduk di tempat baru nih,mngaku aku hanye mnumpang di tempat org..
dduk ponn umah sewa..
kami bekerja ponn pakai baju kilang,org ponn da label minah kilang.
tp ape dose aku keje kilang?
even tak kesah lah position aku manager or operator,takkan kau nak cap yg minah kilang nih sosial tak hengat.bahaye kalau bercampur ngn org kg.hey,kerja halal kot!
fine fine fine,takan la pulak nak cap kat dahi nih,aku engineer beb,baju nih kilang bagi so aku pakai jelah so jgn pandang aku macam tu buleh?
tp perluke semua tuh?
sipolan cakap org kampung da mule mengate pasal kami.
tp aku tgk macik2 sbelah umah kami slalu jeh menghanta kuih bukak puase kat kami.
so siapakah 'org kg yg mengate itu'??
atau sipolan itu sendiri?
adeh..seyes aku tak faham.
mmg perlu hidup bermasyarakat.
tp masyarakat yg pandang hina perempuan minah kilang macam kami nih
jadi bagaimana?
nasihat cume satu,
sebelum berkata ape,pandang lah diri sendiri dahulu.
mahu betulkan tingkap rumah org,pandang lah tingkap sendiri dahulu,mungkin tak perasan retak di mane2..
manusia tidak sempurna.
itu utk aku,dan kau juga.


8 comments:

Zulaika Rusli said...

hey,jangan sedih2!
msg me if you need someone~
hehe..tp cam xmungkin je skrg sbb sarip ade kat malaysia..wokeh,jgn sedih2..nak raya da..biarkan mereka berbicara tentrang perkara yg mereka sendiri tak jelas..dan biarkan kamu mengutip pahala2 dari kutukan mereka..
*hugs*

s.y.a.m.i.m.i.e said...

huuuu......jom cari rumah baru!!!!

nky said...

tq zue:)mmg windu kat kamu semua:'(

jom mie,survey start today!:)

MilkyWayCopaCabana said...

hahaha,ak pon keje kilang gak, pkai kemeja T jew yg kilang kasi..relax jew jiran2 sblh pndang..may b sbb ak dok hostel kilang kot,hoho..

Bro john said...

hoho..biase ar sis..buat x reti sudah..terlalu byk pikir,sure x jadi keje..

nky said...

milkyway:maybe ade hikmah.kalau org tak mengate,kite tatau kite ade ralat kat mane2.huhuu

bro:sbb da mmg reti jadi fikirlah;p

Waver said...

assalamualaikum~~~ sabo je la.... huhu mulut org xkn berhenti bercakap... mcm xde bnde lain nk uruskn dlm hidup..dok sibuk hal org lain..n pandai2 wat andaian sendiri.dah busan dgn hidup sendiri ke?hoh! (i pun emo) haha

nky said...

w'slm..hehee..betol tuh kan..
mind our own bussiness:)
eh cek asma tuleh belog juge ye.nnti i folow ok:)